Human Design en Opvoeding

Gepubliceerd op 27 maart 2024 om 14:19

Ik kom zelf uit 1980, vroeger deed je gewoon wat er werd gezegd, ging je naar bed wanneer je ouders dat zeiden, ging je mee in de dagelijkse routine. Als ik vroeg waarom, was het antwoord steevast 'Daarom!' Toen ik zelf kinderen kreeg dacht ik, ik doe dit anders. En dat deed ik ook op mijn manier. Toch zat ik stiekem vast in oude familie patronen en gedachtes. Eigenlijk deed ik een beetje hetzelfde als vroeger maar dan in een moderner jasje.

 

Hoe gaat dat dan nu? Om je een voorbeeld te geven... Ik heb thuis een Emotionele Manifestor zitten met een 3/5 lijn.

 

Type: Manifestor

 

Ongeveer 8% van de wereldbevolking is een Manifestor en zij zijn hier om te initiëren, iets in gang te zetten. Ze zijn geboren om leiders te zijn, zeer krachtig personen, het zijn doeners die zelfverzekerd zijn en die niet snel iemand nodig hebben. Ze verlangen naar vrijheid.

 

Bovenstaande uit zich in directe urges vol energie. Uit het niets kunnen ze met een idee komen wat dan het liefst direct moet gebeuren. En dat zijn de meest uiteenlopende dingen. Hun energie is op dat moment enorm en ze bezitten dan zoveel kracht dat ze gemakkelijk iets van de grond krijgen. Die urges hebben ze niet in de hand, die komen in een keer op.

 

Je kan je voorstellen dat dat als ouder een leuke uitdaging is en dat hier een flexibele houding gewenst is. Als ik dit zou negeren of het op de ouderwetse manier van opvoeden klein zou houden, geen ruimte voor geef of wegwuif, dan kan het zijn dat dit kind zich meer en meer zal terugtrekken en zich al snel teveel voelt. Het zal gaan denken dat zijn of haar ideeën niet goed genoeg zijn.

 

Het advies aan mij als ouder is om zoveel mogelijk 'JA' te zeggen mits het uiteraard binnen bepaalde grenzen blijft. Soms kan iets natuurlijk ook niet, dan is het van belang dat ik een stip op de horizon creëer zodat er uiteindelijk wel naartoe gewerkt kan worden. Dan laat ik zien dat ik meedenk en support geef. Het is belangrijk dat ik dit kind aanleer om toestemming te vragen zodat ik mee kan werken aan de urges die opkomen. Vaak zijn deze kinderen in hun hoofd al stappen verder dus is hun valkuil dat ze vergeten toestemming te vragen waardoor ze op weerstand stuiten.

 

Dus met het leren vragen om toestemming en medewerking van de ouder kan het kind zich ontwikkelen hoe het is bedoeld. Het leert hierin ook compromissen te sluiten. Dus als iets niet kan, op welke manier kan het wel. Een Manifestor kind gaat het beste als ze groots en bold mogen zijn. Nogmaals, dit kind is geboren om een leider te zijn. Aan ons de schone taak om ze te leren om dat op een liefdevolle manier te doen waarin zij hun omgeving leren informeren, in plaats van uit te groeien tot een dictator. Je kan je voorstellen dat er ook een uitdaging zit in het 'geboren leider zijn'. Dit kind voelt zich ook leider, maar ik ben de ouder.

 

Never a dull moment zullen we maar zeggen ;)

 

Na een energy boost/ urge komt er een periode van rust en opladen. Ik heb geleerd dat ik hier veel ruimte in mag geven. Dit kind heeft veel me-time nodig om zich lekker terug te trekken in de eigen bubbel, dan het de manifestor opladen totdat de volgende verrassing zich aandient!

 

Autoriteit: Emotionele

 

Kinderen met een emotionele autoriteit hebben geregeld tijd nodig om tot een antwoord te komen. Zelf heb ik ook een emotionele autoriteit, net als de helft van de wereldbevolking. Vroeger moest ik altijd in het moment een antwoord of beredenering geven. Dat lukte me heel vaak niet waardoor ik wel eens aan mezelf ging twijfelen. Dat twijfelen hoeft dus niet omdat dit niet voor deze mensen en kinderen geldt. In een emotie (hoog of laag) zullen wij geen helderheid ervaren. Ja dat is wel even heel gek en compleet het tegenovergestelde van wat ik heb geleerd. Bij grotere beslissingen of keuzes doe je er goed aan om een nachtje erop te slapen. Leer je emotionele golf uitzingen en ervaar de helderheid aan het einde hiervan. Weet je het dan nog niet, dat is ok, geef het wat meer tijd. Deze kinderen ervaren altijd emoties, dus soms ook wat minder leuke en dat is ok. Ik was heel erg geneigd om continue te vragen 'wat is er?' dat probeer ik nu niet meer te doen.

 

De grap is, mijn kind ervaart veel meer rust! En laat dat nou net de signature zijn van een Manifestor! Dat wil dus zeggen dat het kind lekker in de flow zit, 'aligned' is zoals we dat zo mooi noemen. De not-self van een Manifestor (zowel voor kinderen als volwassene) is woede en boosheid. Dus als je zelf een Manifestor bent of je hebt een kind dat Manifestor is en je voelt boosheid, dan is dat een heel mooi signaal dat je niet lekker in de flow zit en kan gaan kijken naar wat je kan doen om dat om te zetten naar rust en tevredenheid.

 

Profiel: 3/5 lijn

 

Een profiel lijn kan je omschrijven als het karakter, de manier waarop je leert. In dit verhaal is dat de 3-lijn. Deze lijn staat voor de experimentor. Dat wil zeggen dat dit kind (volwassenen ook trouwens) leert door het zelf te doen, je experimenteert. Als iets niet lukt is dat niet falen, je kan het zien als een les. Bij deze lijn heeft 'zeggen hoe het hoort' weinig zin. Het kind moet het zelf ervaren. Het leuke is dat je met deze profiellijn niet zomaar iets van iemand anders aan neemt, laat staan van je moeder ;).

 

Ik kan als ouder zeggen 'Je hebt skiles nodig om te leren skien, je hebt nog nooit op een besneeuwde berg gestaan' dan zegt dit kind 'Nope, ik kan het al, ik kan namelijk ook schaatsen'. En met deze volle overtuiging gaat het de berg op en komt er halverwege achter dat het wellicht toch wat ingewikkelder is dan gedacht en toch misschien wel een lesje of wat nodig heeft.

 

Het 'Ik zei het je toch' helpt dan bij dit type niet. 'Hey, wat heb je geleerd, wat ging er goed?' zal een compleet andere en positieve uitwerking hebben.

 

De 5-lijn is die van de mentor. Sterke interpersoonlijke eigenschappen, vaak de to-go to person bij problemen. Het kan zijn dat anderen niet helemaal goed hoogte van ze krijgen. Ze zijn intrigerend en voor de duvel niet bang kan ik je vertellen. Erg zelfstandig deze...

 

Ze worden snel door hun omgeving op kartrekker posities gezet, of pakken deze rol zelf op. Ze hebben ook voor alles een oplossing. Die van mij in elk geval wel, ook voor niet bestaande problemen ;)

 

Nu ik bovenstaande allemaal weet kan je je voorstellen dat de ouderwetse manier niet helemaal opgaat voor dit prachtige persoontje ;)

 

Waarom ik zie dat het werkt? Door de rust die dit kind nu ervaart!

 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.